onsdag 14 december 2011

Byte av film


Eftersom det visade sig att klassen redan sett dokumentären "Blåögd" på SO:n visar jag i stället spelfilmen "Mean Creek". Vi diskuterar den i dag onsdag samt nästa tisdag.

torsdag 1 december 2011

Fotografier vi kommer arbeta med på tisdag


Hitlerjugend Mähren, Tyskland 1938

Näsmätning för radbiologisk kartläggning, Tyskland 1933

Japansk krigsfånge gör sin morgontoalett på det amerikanska krigsfartyget Jersey 1944

Brittiska soldater tvingar indier att krypa längst en gata i Amritsar, Indien 1919
 Skandal när brittiska prins Harry bär naziuniform på maskerad, Storbritannien 2005

Texter

Jag har tagit fram ett antal texter som på något sätt behandlar vårt ämne. Varje lektion tar vi del av någonting nytt, med tillhörande uppgifter. Vi ska dessutom läsa en roman tillsammans. Denna är en ganska lättläst dansk ungdomsroman, som jag tror ni kommer gilla. Den ger förhoppningsvis upphov till massor av diskussioner, trots sin ringa storlek. Ni kommer att delas in i grupper och varje vecka är en grupp ansvarig för att skriva diskussionsfrågor till boken och leda boksamtalen som sker varje onsdag.


Roman:
”Intet” av Janne Teller

Musikvideor/Filmer:
”Born Free” av M.I.A. och Romain Gavras
”Blåögd” av Bertram Veerhag (eller "A class divided")

Utdrag ur följande verk:
”1984” av George Orwell
”Kallocain” av Karin Boye
”Ut med blondinerna” av Olle Hedberg
”Hundra procent fett” av Liv Strömqvist
”Lyckad nedfrysning av herr Moro”
”Fred – 100 röster mot våld och krig”

Samt ett antal dikter och bilder. Vi får se hur mycket vi hinner med!

Lässchema "Intet"


Lässchema till boken ”Intet”
Till onsdagen den 7/12 ska du ha läst kapitel 1-9.
Till onsdagen den 14/12 ska du ha läst kapitel 10 - 16.
Till onsdagen den 21/12 ska du ha läst kapitel 17 - 26.

Första boksamtalet (7/12) ansvarar dessa elever för:
Hanna & Stellan (Grupp 1)
Siri & Maya (Grupp 2) 
Blanca & Joar (Grupp 3) samt 
Fabian & Amanda (Grupp 4)

Att "ansvara för samtalet" innebär:
- Att skriva frågor (gällande kapitlen ni läst) som ni vill diskutera med resten av gruppen. Fokusera på de moraliska frågor som böckerna väcker. Dessa frågor ska lämnas in till mig efter lektionen.
- Att föra ett enkelt protokoll över vad ni diskuterat. Detta ska lämnas in tillsammans med frågorna.
- Att föra samtalet framåt, se till att alla får ordet och hålla lite ordning på samtalets riktning. Jag kommer naturligtvis också finnas där som stöd!

Nytt projekt: Ondska


Vad är ondska? Varför lockas vi människor av den? Vi kommer under detta projekt att läsa, reflektera över och själva skriva ett antal olika typer texter som på olika sätt behandlar ondska. Hur går det till när människor lockas in i beteenden som vi skulle kalla ondskefulla? Vi kommer ta del av exempel på hur detta kan gå till.
Syftet med det här temat är att du som elev ska bli skickligare på att läsa, skriva, tala och lyssna. Det är alltid målet för svenskundervisningen. Skillnaden den här gången är att de texter, filmer, bilder vi kommer att arbeta med på något sätt är kopplade till en historisk period som ni nyligen lärt er mycket om i SO- och engelskundervisningen, nämligen andra världskriget. Dessutom kommer vi diskutera ett antal ”förbjudna texter” och se på olika typer av censur.
Observera att svenskan inte gör några som helst anspråk på att ge en korrekt bild av vad som hände under kriget, vilka händelser som ledde fram till eventuella upptrappningar eller motreaktioner som i sin tur skapade det kanske största brottet mot mänskligheten genom tiderna. Istället kommer vi att koncentrera oss på att sätta in litteraturen i detta sammanhang och, förhoppningsvis kunna få en fördjupad förståelse av karaktärerna och historierna.
Precis som alltid kommer vi sträva efter att bli bättre läsare, skribenter, debattörer…


Undervisning:
Vi har åtta lektioner innan jul. Under dessa kommer ni utföra allehanda reflektions- och skrivuppgifter utifrån texter av olika slag. Efter jul avrundar vi projektet med en större skrivuppgift. Denna presenteras då, men det lutar åt en facktext av något slag. En essä eller uppsats.